Minimakerspace-vognen

Som del af Minimakerspace-projektet udvikles en unik vogn, der både skal fungere som opbevaringsmøbel og mobil arbejdsstation. Med den brede vifte af teknologier, der er udvalgt, er ønsket at gøre det let for pædagogerne at anvende og organisere produkterne. I en børnehave-kontekst, er der særlige behov der skal tages hensyn til, når man bygger et makerspace: Det gælder både sikkerhed, arbejdshøjde for henholdsvis småbørn og voksne og praktiske forhold som strømforsyninger og teknisk vedligehold.

Hvis læringsteknologier skal blive en integreret del af institutionslivet, skal det ikke stå og samle støv i et aflåst skab. Det skal på en gang være let at få produkterne ud i praksis, så teknologien kommer ned i børnehøjde – men det skal også være let at rydde det op igen. Med et dedikeret møbel, der er specialdesignet til de valgte teknologier og den ønskede pædagogiske praksis, kan man eksempelvis sørge for at robotter kan lade op, når de er på plads. Frem for at inddrage alle institutionens stikkontakter, kan man blot sætte et kabel i vognen og bruge de indbyggede stikkontakter og USB-porte til de teknologier, der kræver strøm.

I forhold til udformningen af møblet, skal det kunne passe ind i institutionens fysiske rammer. Det skal kunne rulles rundt uden for meget besvær, gennem døre eller ind i en elevator. Da vognen skal fungere som opbevaring såvel som arbejdsstation, skal den også være multifunktionel. Det løser vi ved at møblet kan foldes ud på forskellige måder. I de foreløbige konceptskitser ser man eksempelvis, at der under en hylde gemmer sig en udtræksbordplade, og den ene skabslåge kan foldes op til et bord i voksenhøjde. Lågerne, der dækker de øverste hylder, indeholder desuden praktisk opbevaring af sakse, tegneredskaber og limstifter.

Da en del af de planlagte aktiviteter bruger lys, eksempelvis når man programmerer robotter, er det planen, at den ene side af vognen kan lukkes sammen som en kasse, da skabslågerne flugter med begge bordkanter. Dermed kan man skabe noget skygge - eller blot koncentrere sig lidt lettere, når man sidder og nørkler. I takt med at vognen udvikles, vil der komme flere illustrationer op på siden. Foreløbigt udvikler Hippomini koncepttegningerne, der senere sendes videre til en møbelproducent. Den første version af vognen fungerer som en prototype, der testes i praksis, og de erfaringer, der kommer ud af det, vil påvirke udformningen af den næste version.